به گزارش مرکز خبر روابط عمومی مسجد مقدس جمکران، دکتر سید مجید مطهر نژاد با اشاره به جایگاه رفیع مسجد مقدس جمکران در حوزه مهدویت اظهار کرد: این مکان مقدس به عنوان یکی از نمادهای بزرگ و اصلی مهدویت شیعی مطرح است. همچنین به دلیل آنکه در حوزه مهدویت با دایره مفاهیم و موضوعات گستردهای مواجه هستیم بنابراین ضروری است تا در حوزه تجربی هم به حضوری فعال و شایسته دست یابیم.
وی با بیان اینکه مسجد مقدس جمکران باید بهعنوان مرجع مهدویت شناخته شود، افزود: در این زمینه بحث پژوهش موردتوجه بوده و در برنامه کلان قرار دارد بهگونهای که پژوهشکده مهدویت و آیندهشناسی در سال 94 با حضور هیاتامنای مشخص و حمایت تولیت مسجد مقدس جمکران راهاندازی شده است تا این مهم را تحقق بخشد.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهشناسی مسجد مقدس جمکران با تأکید بر ضرورت نگاه جامع و جامعه اندیشی به مسئله مهدویت و آیندهاندیشی، گفت: هدفهای موجود در مبحث شناسایی شد و لازم است بر اساس آنها پژوهشها را پیش برد تا از موازی کاری با مراکز تحقیقی دیگر جلوگیری شود. بنابراین مرکز بر حوزههای تحقیقی خاص تمرکز کرده است.
وی نخستین نگاه ویژه تحقیقی را موردتوجه قرار داد و ابراز کرد: در این بخش نگاهها معطوف به مطالعات قرآنی و روایی مهدویت است که در بخش قرآنی به تلاش مضاعفی نیاز است چراکه تحقیقات بسیاری در مطالعات بنیادی روایی و رشتههای کلامی، فلسفی و تاریخی انجامشده است. اما تحقیقات بنیادی قرآنی در حوزه مهدویت بهندرت صورت گرفته است.
مطهر نژاد با بیان اینکه مطالعات بنیادی شامل همه حوزههای اعم از فلسفی، کلامی، روایی، اخلاقی و غیره میشود، ادامه داد: با توجه به خلأ موجود در حوزه مهدویت، مطالعات اصلی بنیادی در این حوزه صورت میگیرد. گروه مطالعات راهبردی و تمدنی نیز دومین گروه مطالعاتی است که اجزای مهدویت و تعریف لازم از این حوزه را موردتوجه قرار میدهد.
وی خاطرنشان کرد: در این گروه در نظر داریم که با یک نگاه کلان کاربردی رابطه میان انقلاب اسلامی و مهدویت را موردتوجه قرار داده و بهطورجدی تر دنبال کنیم. همچنین باید الگوها و مفاهیم لازم برای طی کردن مسیر انقلاب تا ظهور اتخاذ شود.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهشناسی جمکران گروه سوم مطالعاتی را، گروه رسانهای و تبلیغی برشمرد و گفت: در فضای جدی رسانهای دنیا و بهخصوص در زمان آخرالزمانی که نوعی تهدیدها و تردیدها وجود دارد باید موردتوجه قرار گیرد و نیز با بازنمایی، مهدویت دروغین را رصد کنیم تا بتوانیم اهداف و برنامه جدی رسانهای و اجتماعی در حوزه مهدویت داشته باشیم.
وی با اشاره به وجه مبنایی هنر در محاسبات امروزی زندگی شهری خاطرنشان کرد: گروه مطالعاتی هنر و معماری با نگاه مشخص در عرصه هنر و با حضور هنرمندان و اندیشمندان به ایجاد ارتباط میان هنر و مهدویت میپردازد.
مطهر نژاد تأثیر معماری در زندگی بشری را مؤثر برشمرد و گفت: در این گروه سبک زندگی ایرانی اسلامی موردتوجه است و معماری از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه معماری از این نظر که نشاندهنده هنر صالحین است و در جامعه، شهر و خانه ما میتواند بیانگر نگاه امید حرکت، پویایی و مهدوی باشد، باید غنی از مفاهیم بلند انتظار و غیره نیز باشد.
وی گروه مطالعاتی اخلاق و تربیت را مهمترین گروه مطالعاتی دانست و اظهار کرد: باید بتوان با نگاه عمیق و وسیع قرآنی و روایی زوایای اخلاق و تربیت متناسب را که زمینهساز ظهور است را در جامعه مهیا کنیم. مسجد مقدس جمکران نیز باید بهعنوان پایگاه مردمی بتواند نقش تربیتی و اخلاقی خود را در سبک زندگی جامعه اسلامی ایفا کند.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهشناسی جمکران گروه مهم دیگر در حوزه پژوهشی را گروه مطالعات کاربردی دانست و اظهار کرد: این گروه با رویکرد رفع نیازهای مسجد مقدس جمکران و مسائل مرتبط با آنها راهاندازی شده است، تنظیم مشارکتهای لازم در طراحی فضای داخلی مسجد، طراحی الگوهای مناسب در زمینه خادمان پژوهشی و خادمان فکری، طراحی فضاهای مشارکتهای مردمی و بهطور کلی هرگونه فعالیتی که مرتبط با حیطه مسجد مقدس جمکران است در این گروه به آن پرداخته میشود.
وی با تاکید بر اینکه نگاه پژوهشی مسجد مقدس جمکران بر مبنای سه طرح کلی برنامهریزیشده است، گفت: مطالعات کلان مبتنی بر حوزههای معرفتی و تمدنی، مطالعات معطوف به مخاطب داخل و خارج مسجد که گروههای رسانه، هنر و معماری و گروه اخلاق و تربیت را شامل میشود و بخش مشخصتری که به مطالعات کاربردی مسجد مقدس جمکران میپردازد پژوهشهای مرتبط با مسجد مقدس جمکران را شامل میشود.
مطهرنژاد با اشاره همکاری حوزویان و دانشگاهیان در تکمیل سیر پژوهشی مرکز گفت: قشنگترین فضای وحدت میان حوزه و دانشگاه در جمکران تجلی مییابد چراکه اساتید حوزوی و دانشگاهی با نگاه خادمانه به انجام پژوهشها اقدام میکنند که این نگاه مبتنی بر فضای اعتقادی و باور آرمانی آنهاست.
وی خاطرنشان کرد: در این فضا بر حضور اقشار مختلف حوزه و دانشگاه تأکید شده است تا بتوانند مجموعه مطالعات و پژوهشهای خود را بر سیری که مبنی بر نظام معرفت دین است جلو ببرند چراکه مبتنی بر حفظ حریم اهلبیت(علیهم السلام) و مهدویت است و تلاش آنها در این مسیر مبتنی بر اتخاذ موضوعات مختلف اخلاقی، هنری، تربیتی و اجتماعی باشد.
رئیس پژوهشکده مهدویت و آیندهشناسی جمکران با اشاره به عملکرد یکساله مرکز اظهار کرد: طی یک سال گذشته اقداماتی نظیر ساماندهی گروهها، تعیین آئیننامهها، تشکیل شورای پژوهشی و فکری صورت گرفت. همچنین برنامههای پژوهشی نظیر تشکیل نشستها، همایشهای علمی و مجموعه نشستهایی که به مطالعه نظام عملی میپردازد، در دستور کار قرار دارد.
وی به توضیح برنامهها و همایشهای پژوهشی پرداخت و افزود: همایش لقاءالحسین که به مناسبت اربعین برگزار شد ازجمله مهمترین همایشها به شمار میرود زیرا اربعین چون انقلاب اسلامی آیه بزرگ الهی بر مبنای مهدویت است که جهتدهی آن به سمت ظهور است. مرتبه عملی اربعین که در فضا جهانی شکل میگیرد، اتفاق بزرگی است و آینده بزرگی را نیز در پیش رو دارد.
مطهرنژاد با بیان اینکه بحثهای آیندهشناسی نظام اسلامی همچنان ادامه دارد، عنوان کرد: بحثهای مطالعه نظام عملی همچنان ادامه داشته و در هفته تمدن اسلامی نیز این نشستها برگزارشده است. همچنین مجموعه نشستها در حوزه معماری و طرح دائم مساجد در سال 94 برگزارشده، طرحهای پژوهشی کاربردی در حوزه معرفتی و تمدنی نیز انجامشده است که برخی از آنها به پایان رسیده و برخی در شرف پایان است.
وی همایش دکترین مهدویت را موردتوجه قرار داد و گفت: در این همایش و کمیسیون پژوهشکده مهدویتهای شیعی حضور چشمگیری داشتیم که موضوع محوری آن بحث مسابقه ادیان در فضای حرکت به سمت ظهور با رویکرد حرکت ادیان مختلف ابراهیمی به سمت خیرات بوده است.
رییس پژوهشکده مهدویت مسجد مقدس جمکران کتاب سه جلدی «والله متم نوره» را شامل مصاحبههای تخصصی و مقالات نخستین همایش بینالمللی لقاء الحسین دانست و اظهار کرد: این همایشها با حضور اندیشمندان بزرگ ایران، عراق و سایر کشورها همراه بوده است که بالغ بر 60 درصد محتوا آنها از شخصیتهای تراز اول بودهاند.
وی با اشاره به نشریه مسجد مقدس جمکران ابراز کرد: دو شماره نشریه مطالعات مسجد و جمکران در روزهای اخیر گردآوریشده که بهزودی عرضهشده و در اختیار کسانی که در حوزه مسجد و مهدویت تحقیق میکنند، قرار میگیرد.
انتهای پیام/